Handverkslaget trenger hjelp til vedlikehold av facebook og nettsiden
Handverkslaget ble stiftet i 2018 og har fra den tid jobbet kontinuerlig med å bli mer synlige utad, gjennom medier som vi handverkere normalt ikke har så mye kunnskap om. Heldigvis har vi fått støtte til dette fra ildsjeler som ikke selv er profesjonelle handverkere, men som har et stort hjerte for tradisjonshandverket.
På stiftelsesmøtet dukket det opp handverkere fra store deler av Sør-Norge, og kultursjefen i den gang Hordaland fylkeskommune Per Morten Ekerhovd åpnet møte. Takk til dere som stiftet denne foreningen. Men det er ikke historien om disse initiativrike håndverkerne vi skal fokusere på nå. Det får komme senere, kanskje på 5-årsjubileet?
Selv en forening for tradisjonshandverk trenger å være digital i dag, og kanskje er dette arbeidet viktigere enn noen gang. Strategien til laget har vært å først og fremst bli synlig, vise at vi eksisterer og skape en plattform der medlemmene våre kan bli mest mulig tilgjengelige for potensielle kunder. Enn så lenge drives Handverkslaget på dugnad, målet på sikt er selvsagt å få større ressurser slik at vi kan ha en person som arbeider på heltid for medlemmene våre, men det vil nok gå en del tid før dette er på plass.
Ganske raskt etter foreningen var et faktum tilbydde Helge Erling Oppdal seg å hjelpe oss i gang med en nettside, og for en tusenkunstner denne Helge Erling er. Nettsiden var raskt på plass med presentasjoner av medlemmer og selve laget, alt utarbeidet på dugnad. Etter en tid begynte Handverkslaget å vokse litt ut over denne første nettsiden og Helge Erling trengte å konsentrere seg om andre ting, som blant annet hans nydelige blyanttegninger med mer. Takk Helge Erling for at du fikk oss i gang på nett.
På denne tiden arbeidet vi også med ny logo, dette var en prosess som skapte et veldig engasjement og ganske heftige og gode diskusjoner. På årsmøtet ble det besluttet å sette opp en egen logokomite, denne hyrte blant annet inn en profesjonell designer og komitemedlemmene arbeidet fram gode forslag. Likevel ble det til at styret besluttet å bruke en logo som ble designet av en av våre egne støttemedlemmer, nemlig Torgrim Landsverk fra Gjerstad i Agder, også kjent som forvalter av “Husmannsplassen”.
Slik ble styret kjent med Torgrim Landsverk og vi begynte å ane hans kapasitet som webdesigner, vi spurte Torgrim til råds om hvordan vi burde videreutvikle den flotte nettsiden som Helge Erling hadde begynt på. Torgrim tilbydde seg å se nærmere på dette, han valgte en litt annen plattform og tok idene til Helge Erling videre når han blant annet skapte «Handverkstorget», et sted hvor ekte tradisjonshandverkere som bevarer vår kulturarv får muligheten til å vise seg frem, men like viktig - at potensielle kunder kan finne disse ekte tradisjonshandverkere som ellers kan være vanskelig å finne på nettet. Dette i seg selv er en viktig kilde til kunnskap som vi ikke må miste som nasjon.
Denne nye nettsiden ble bygget opp på dugnad av Torgrim Landsverk, i nært samarbeid med Trond Oalann i styret, og det på en veldig ambisiøs måte med egen innholdsrik medlemsside, butikk, blogg osv. Arbeidet er enormt stort med tanke på at dette i stor grad var en enmannsjobb utført ved flere hundretalls av dugnadstimer.
Nettsiden har gjort det mulig for Handverkslaget å bli ordentlig synlig, vi har en plattform vi kan bruke til å fremme våre saker og våre medlemmer. Samtidig har vi fått på plass en medlemsside der vi samler litteratur og annet relevant fagstoff for de ulike fagene, medlemmene selv blir bedt om å sende inn fagstoff for sine fag. Slik skal vi sakte men sikkert bygge opp et unikt digitalt fagbibliotek for tradisjonelle handverksfag.
Men for at nettsiden skal bli slik man drømmer om, krever det innspill og deltakelse fra tradisjonshandverkere fra alle ulike typer fag, slik at handverkerne og fagene deres blir bedre kjent.
Vi har bygget opp en nettside som er romslig nok og som har en kvalitet som gjør at Handverkslaget kan bruke denne som plattform i mange år framover. Den store jobben med å bygge siden er utført, nå er det opp til oss alle å holde den vedlike og gi det et interessant innhold. De som har hjulpet oss så langt ønsker nå støtte og hjelp, slik at arbeidsbelastningen kan bli mindre og slik at aktuelle egne nyheter kan få potensiale til å komme raskere ut - Direkte fra handverksmiljøet selv, som best kjenner hva som er viktig og interessant.
Vi i styret leter derfor etter folk i tradisjonshandverkermiljøet eller som har et hjerte for fagene, og som har lyst til å delta som en støttespiller som kan være med å vedlikeholde og drifte facebooksiden eller nettsiden så lenge de måtte ha lyst. Det er ingen krav til kunnskap om koding eller annet, da slikt arbeid ikke er nødvendig. Denne erfaringen vil også kunne være positiv for senere å kunne profilere sitt eget arbeid i fremtiden. Torgrim vil bistå med opplæring og faglig støtte der det er nødvendig.