Tradisjonshandverker fekk vernepris for godt arbeid.
Gjerstad kommunes Vernepris for 2021 tildeles Jonny Vindfjell for sin langvarige innsats og særlig store faglige kompetanse som tradisjonshandverker innen fagene snekker, treskjærer og lafter, og formidling av disse gjennom kurs og sosiale medier, sa ordfører Inger Løite under tildelingen. Vinneren ble tildelt en sjekk på 10 000,- kr, blomster og innrammet diplom, samt et års medlemskap i Handverkslaget - Foreningen for Tradisjonshandverk .
Vi i Handverkslaget gratulerer prisvinneren med årets Vernepris, og ønsker han samtidig hjertelig velkommen til Handverkslaget. Det gjør oss utrolig stolte at det i år ble en tradisjonshandverker som fikk denne prisen i Gjerstad kommune.
Her er et utdrag fra overrekkelsen, hentet fra iGjerstad.no og husmannsplassen.com:
TALE FRA ORDFØRER INGER LØITE UNDER TILDELINGEN AV GJERSTAD KOMMUNES VERNEPRIS TIL JONNY VINDFJELL, 30. JUNI 2021, PÅ VISEDAL SNEKKERVERKSTED:
Beklager Jonny,
Det første jeg må gjøre er å tilstå en liten hvit løgn.
Kommunen har ikke et oppdrag til deg slik jeg sa her om dagen, men jeg håper jeg blir tilgitt etter at jeg har sagt hvilket ærend vi er her i.
I 2018 ble verneprisen i Gjerstad kommune opprettet etter oppfordring og også et generøst bidrag fra de som fikk tildelt Aust Agder fylkes vernepris samme år. Vi har senere fått med oss Gjerstad Historielag og Østre Agder Sparebank som også er bidragsytere til prisen. Og det er representanter fra de to samt vår kulturkonsulent som innstiller til formannskapet.
Og det var heller ingen tvil i formannskapet om hvem som var den beste kandidaten.
Formålet med verneprisen er å stimulere til vern om de kulturhistoriske og arkitektoniske verdiene i Gjerstad. Og i statuttene står det blant annet følgende:
Prisen kan gis ut for jevnt og antikvarfaglig godt vedlikehold, omfattende istandsetting av hus eller anlegg, nybygg der tilpasning til antikvariske verdier og kulturlandskapselementer er godt ivaretatt, til tradisjonshåndverkere som viderefører utdøende tradisjoner, og til de som på forbilledlig vis pleier det gamle kulturlandskapet. Prisen deles kun ut etter begrunnede forslag fra allmenheten og prisen er på 10.000,- kroner.
Gjerstad kommune fikk i 2021 inn flere gode forslag til hvem som skulle motta årets pris, et av disse skilte seg klart ut og ble også foreslått fra flere.
Jeg starter med et sammendrag av hvorfor du i år er årets vinner.
I år går prisen fullt fortjent, for første gang i denne prisens historie, til en tradisjonshåndverker. I dag finnes det nasjonalt flere håndverksfag som har blitt oversett i mange tiår, og hvor flere av dem begynner å bli truet. De siste årene har fokuset endret seg, og myndighetene har nå slått fast at det er viktig å videreføre gamle håndverksfag både ut fra næringspolitiske og kulturelle begrunnelser.
Du er jo kjent og respektert langt utover Gjerstads grenser for den utrolige kunnskapen du har og for den kvaliteten du leverer på ditt arbeid.
Jeg vet at du har utdanning både som treskjærer og lafter i tillegg til å være snekker.
Og det er tydeligvis ikke bare trearbeid du er god i. Du har også vært aktiv i Husflidslaget og gjennom de gått på bunadskurs og sydd deg din egen bunad. Og den fikk du også vist selveste Dronning Sonja da vi var på «Kongefest» i Kristiansand for noen år siden. Jeg tror til og med du hadde en prat med Dronningen om bunaden din.
I mange år drev du din egen drift hjemmefra, men i 2006 kjøpte du ditt eget snekkerverksted her, tidligere Valle Snekkerverksted som var i drift fra 1946 til 2006.
Jeg har sammen med næringssjefen vært på besøk hos deg noen ganger og jeg blir virkelig imponert over det arbeidet dere gjør. Du har også hatt lærling (eller lærlinger?) Jeg vet at Miriam Aanonsen i sin tid hadde læretid i treskjærerfaget hos deg , og hun avla svennebrevet våren 2014.
Jeg tenker at hun var heldig som hadde en læremester som deg. Den stolen hun laget til sin svenneprøve bar preg av en opplæring med fokus på detaljer og kvalitet. Vanvittig flott arbeid!
De siste årene vet jeg at du har vært aktiv med å holde kurs for unge på yrkesfag og gjennom kurs i privat regi, ulike steder i både Gjerstad og regionen forøvrig. Du har videre holdt egne snekkerkurs for damer, noe som har fått nasjonal oppmerksomhet i media.
Prisvinneren har videre utført en lang rekke istandsettings- og restaureringsoppdrag i både Gjerstad og regionen, og er som sagt viden kjent for sitt flotte arbeid. Listen med steder du har utført oppdrag er for lang til å nevnes her, men det er en imponerende lang liste.
Og noe som er viktig er at du samtidig med alt dette har vært dyktig i formidlingen av ditt arbeid gjennom en rekke kurs over mange år og gjennom aktiv bruk av sosiale medier.
Forslagsstiller skriver blant annet;
”Jonny har i en årrekke vært helt sentral i de fleste av restaureringsprosjektene i Gjerstad. Med sin store kompetanse og engasjement har han bidratt til at prosjektene har blitt gjennomført på en svært tilfredsstillende måte.
Han er opptatt av å ta vare på det gamle samtidig som han bygger nytt på en nennsom og god måte. Han er en allsidig kar som kan mye innenfor snekring, treskjæring og lafting. Han samarbeider også godt med andre håndverkere og gjennom dette skaper gode nettverk innenfor restaureringsfaget.
Det er utrolig viktig at de gamle håndverkene tas vare på, og at det er rekruttering til disse yrkene. Her er Jonny en stor motivator!
Jonny er ikke bare dyktig håndverker, men også en god formidler gjennom kursvirksomhet (treskjæring, lafting og vindusrestaurering)”
Til slutt vil jeg si at etter vi innførte Verneprisen i Gjerstad kommune er nok veldig mange flere blitt bevisst på hvilken verdi dette har. Og hvor viktig det er å bevare kulturhistoriske bygninger og steder. For å klare det på en god måte er vi helt avhengig av folk som behersker gamle håndverksfag- og tradisjoner, der er du en ener Jonny!
Det er ei stor glede å kunne overrekke Gjerstad kommunes kulturpris til akkurat deg.
Gratulerer så mykje!
Inger Løite
Ordfører
Sosialt medium foto: iGjerstad.no v/Rune Hagestrand.